Comitetul de Audit – indicator relevant al funcției de audit intern

Perspectivele determinării rapide a independenței, existenței și funcționării reale a auditului intern

Modernitatea și dezvoltarea economică, împreună, sunt motorul noilor tendințe în business. O bună reputație, la nivelul marilor afaceri, este însoțită inevitabil de o funcție de audit intern, care cel puțin teoretic, își asumă mari responsabilități în buna desfășurare a activității și formularea unei asigurări rezonabile că obiectivele organizației vor fi atinse.

Experiența anterioară îmi sugerează să fiu sceptic și să admit cu rezerve prezentările pline de superlative care prezintă existența unei funcții de audit intern ca pe o asigurare că organizația respectă o serie de principii, reglementări sau bune practici.

Personal iau în considerare o funcție de audit intern în urma unei minuțioase analize, iar unul din capitolele de analiză este modul de implementare a Comitetului de Audit. Este o arie de risc ridicat asupra căreia nu se pot introduce controale adecvate.

Standardele de audit intern reglementează modul în care Comitetul de Audit își desfășoară activitatea și care sunt principalele lui obiective, dar informațiile cele mai importante sunt furnizate de modul de implementare. O implementare defectuoasă a Comitetului de Audit și a atribuțiilor sale are un impact negativ asupra funției de audit intern. Mai mult, standardul urmărește existența efectivă a funcției de audit, cu respectarea tuturor reglementărilor, neconformitatea conducând la concluzia că funcția de audit intern nu este efectivă în realitate.

Marile companii dezvoltă într-o formă personalizată funcția de audit intern și au tendința să redefinească, în funcție de interesele proprii, toate reglementările. Astfel și Comitetul de Audit va fi adaptat la necesitățile organizației.

Din punct de vedere tehnic o funcție de audit intern ar putea funcționa în mod independent și fără un Comitet de Audit, așa cum și un autoturism poate funcționa fără volan și conducător auto. În situația din urmă putem vorbi de o mașină telecomandată ceea ce nu putem spune despre auditul intern.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial