Cybersecurity un cuvânt la modă sau o amenințare reală

Este periculos internetul?

Avem deja foarte multă experiență în utilizarea internetului. În fiecare zi descoperim cum internetul crește în jurul nostru și ne acoperă cu o mantie plină de promisiuni. Va fi mai bine, ne asigură pe toate canalele media cei care promovează afacerile pe internet.

Întrebarea mea este: va fi mai sigur? Cu siguranță, va fi mai sigur decât este astăzi, dar siguranța este o noțiune relativă până în momentul în care ai pierdut deja tot. Pentru cei care nu mai au nimic de pierdut internetul este cel mai sigur loc de pe pământ. Acești oameni sunt puțini la număr dar mai presus de toate nu cred să-i intereseze internetul. Pentru noi, toți ceilalți, internetul este nesigur.

Cybersecurity este promisiunea care ne va proteja pe internet și de internet? Nu cred. Să privim paharul plin și să ne asigurăm că internetul nu ne dăunează. Cu alte cuvinte adică nu ne vărsăm paharul în poală singuri.

Internetul este un pericol la care ne expunem zilnic fie că suntem conștienți de acest lucru fie că ignorăm în general fiecare pericol. Pe de o parte ne expunem ca o persoană rău intenționată dar bine pregătită din punct de vedere tehnologic să ne producă pierderi sau în numele nostru să producă pagube altor persoane. Este un risc pe care trebuie să-l admitem. Pe de altă parte autoritățile vor investiga  și datorită slabei pregătiri, inclusiv tehnologice, să decidă că sunteți vinovatul în situația care a produs pagube. Un alt risc de pe care vă recomand să nu-l ignorați.

Nu vă dau sfaturi pentru că știu că nu le urmați. De altfel am momente când nici eu nu o fac. Dacă lui Columb i-ar fi fost frică să se urce pe corabie, doar pentru că aceasta s-ar putea scufunda în mijlocul oceanului, astăzi, America s-ar fi numit Dragonul Roșu. Probabil. La fel de probabil este ca, pe plan personal, în timpul vieții să vi se întâmple ceva rău din cauza internetului.

Dacă utilizați internetul intensiv, mai mult decât pentru navigare și informare în cadrul unei afaceri, este momentul să vă gândiți să abordați la modul serios acest aspect al securității cibernetice. Termenii și sensul cuvintelor se schimbă mai repede decât moda. Cybernetic nu mai este un cuvânt doar despre calculatoare. Astăzi sensul cuvântului este despre aproape toate mașinile, aparatele electronice. Practic este vorba despre mediul înconjurător.

Concluzia la care personal am ajuns este că Cybersecurity este un nou concept pentru protecția mediului. Ce n-am înțeles este dacă noi nu facem parte din mediu, pe cine de cine protejăm?

Pe cale de consecință, mi-am cumpărat mănuși și mască nazală și am redus riscul de a mă infecta de vreun virus de internet. Pentru alte amenințări vă recomand să mergeți la un specialist. Nu vă tratați singuri. Întotdeauna asigurațivă că mai este cineva lângă voi, pentru a putea depune mărturie în favoarea dumneavostră în caz că sunteți acuzați că ați accesat neautorizat serverele guvernamentale pentru plata taxelor și impozitelor.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial