Banii nu au miros însă Bitcoin are aromă digitală

Tehnologia Blockchain împreună cu soluțiile dezvoltatorilor pot introduce o aromă digitală dar utilizatorii s-ar putea să strâmbe din nas.

Studiez fenomenul Bitcoin aproape de la apariție, mi-am pierdut timpul studiind tehnologiile, avantajele, dezavantajele, modalități de implementare și dincolo de toate acestea am încercat să văd doar lucrurile bune pe care le aduce această inovație și cum este folosită în folosul oamenilor pentru a le face viața mai bună și poate un pic mai ușoară, mai confortabilă.

Bitcoin și Blockchain este o inovație oferită gratuit umanității. Dar societatea o folosește numai în scop speculativ, într-un domeniu care relevă aspecte ale comportamentului uman de care probabil nu suntem mândri, motiv pentru care păstrăm mizeria bine ascunsă pe sub preșuri.

Reacția mea este legată de ultimul incident declarat de Bitfinex prin care a anunțat inclusiv autorităților un furt de 119.756 Bitcoin în conformitate cu The New York Times și Bloomberg și de căderea valorii de schimb cu aproape 20%.

Este previzibil, cel puțin în opinia mea, că fenomenul Bitcoin va lua o și mai mare amploare dar din păcate el este promovat, susținut dar mai ales dezvoltat de entuziaști și speculatori. Acesta este un mare dezavantaj deoarece lipsa de experiență în dezvoltarea unor sisteme de tranzacții financiare și managementul strategic nu pot fi acoperite de optimism, pionerat sau entuziasm.

Până în acest moment au fost dezvoltate doar direcțiile a căror eșec era previzibil, soluțiile de securitate fiind adoptate doar pentru marketing, Bitcoin fiind doar un vector de propagare. Să declari furtul de Bitcoin nu este același lucru cu declararea unui furt de 75 milioane de dolari în numerar. Și acest lucru spune multe despre BITFINEX dar îmi ridică întrebarea asupra modului în care au devenit atât de puternici pe piața de BITCOIN.

Tehnologia Blockchain permite reconstituirea traseului tuturor Bitcoin-ilor tranzacționați până în momentul în care citiți acest articol. Fiecare Satoshi (0,00000001BTC), are un istoric unic determinat, care poate oferi informații despre modul în care acesta a fost obținut. Din păcate dezvoltatorii nu au mers în direcția aceasta, desigur gândindu-se la faptul că un procent foarte mic de utilizatori nu ar accepta plata cu BTC obținuți prin furt sau mai mult să returneze acei BTC.

Deși BTC are aroma digitală a tehnologiei Blockchain, aceasta este ținută departe de nasurile utilizatorilor, poate pentru că aceștia sunt obișnuiți ca banii să nu aibă miros sau poate pentru că moralitatea asupra modului de a obține banii nu este încă la modă.

Bitcoin ne spune cum sunt create fiecare dintre aceste mari averi dar o face într-un limbaj greu de decodificat urmărind firul istoric printre din ce în ce mai multe tranzacții. La puterea de calcul din zilele noastre, mai ales în cazul unui sistem descentralizat, este floare la ureche ca aplicația să semnaleze o tranzacție în care sunt implicați BTC care poartă un semnal de alarmă. Din păcate acceptarea sau nu a tranzacției rămâne la alegerea utilizatorului.

Bani reali sau virtuali, “curați” sau “murdari”, sunt utilizați în tranzacții pentru că utilitatea lor economică este mai importantă atât timp cât pun o pâine pe masă. Dincolo de această derogare îmi este greu să văd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial